Josip Ćurković Interview : ”Na Otvorenom radiju ostvario sam svoj san”

11.03.2017.
Pokretač jedinstvenih projekata u hrvatskoj, govori kako je nastala Dj Akademija te Radio i TV Deejay.
Online magazin Nucleus, objavio je 2013. intervju sa Josipom Ćurkovićem, vlasnikom i pokretačem DJ Akademije, DJ Televizije, Radija Deejay i portala deejay.hr. Prvi je to veliki intervju nakon nekoliko godina. Može se saznati sve o DJ Akademiji te planovima za budučnost vezano za ostale projekte.

Krešo Krešić, novinar Nucleus magazina postavio je 12 pitanja vlasniku Dj Akademije. Intervju je prvobitno objavljen na engleskom jeziku a mi vam donosimo hrvatsku verziju.

otvoreni radio studio

1. Reci nam ukratko o svojim počecima.

Pa koliko se sjećam, ti počeci bi mogli sezati u davnu 1984. kada me počela zanimati plesna klupska glazba. Volio sam slušati italo disco, canadian disco, hi-energy, funky..I danas mi je to uz house najdrža glazba.

Snimao sam tada na kazete mnoge emisije s radija. Sjećam se i početaka radija 101. Sve to je u meni probudilo želju da se jednoga dana bavim tim poslom. U stvari , sve što sam zamislio više manje sam i ostvario. Hodao sam kao srednjoškolac po audicijama na Radiju Samobor, na radiju 101, Radio Velikoj Gorici. Nisam nigdje tada prošao jer nije niti bilo uvjeta da me netko primi tako mladog ali najveća životna želja uz nogomet, bila mi je raditi negdje na radiju i biti Dj. Glazba je prevagnula.

Igor Grgić je moj uzor

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, intenzivnije sam počeo izlaziti u zagrebačke klubove gdje sam se sprijateljio sa Igorom Grgićem, Dj Toxicom. On je bio moj uzor na radiju i u klubu i odlučio sam da definitivno želim biti poput njega. Zasigurno mi je najviše pomogao, uputio me u sve to, upoznao sa ljudima, našao prve gaže. Kasnije je od 1.-7- generacije bio predavač u Dj Akademiji na što sam izrazito ponosan. Jer kad na neki način postanete šef i angažirate nekoga tko vam je životni uzor, tada snovi postaju stvarnost. Grga je jedan od najboljih i najpoštenijih ljudi koje sam upoznao u životu.

Igor Grgić, na jednom od predavanja u 7. generaciji Dj akademije – Fly bar, 2010.

grga

Radio Martin

Nakon toga sam počeo raditi na Radio Martinu gdje sam proveo 3 godine (1995- 1998) i ostvario želju da jednoga dana budem dio ekipe na nekom radiju. Dogurao sam čak i više od toga. Bio sam glazbeni urednik, voditelj, imao sam i svoju vlastitu autorsku glazbenu emisiju. Radio Martin bio je je moja odskočna daska i veliko iskustvo. Hvala svima koji su me tamo prihvatili i pomagali. Među njima je i Ivan Pavlinić, moj prijatelj koji je ujedno i predavač na Dj Akademiji. Mnoga imena, kolege sa Radio Martina, danas su uspješni. Rade na Novoj TV, na Hrvatskom radiju, u velikim medijskim kućama itd. To me još više veseli jer znam da smo zajedno činili fantastičnu ekipu na tada, po anketama, najslušanijem lokalnom radiju u zemlji. Radio Martin je ostavio neizbrisiv trag u mojoj karijeri i zauvijek će biti dio mene.

Otvoreni radio

No, Odlučio sam ići još jedan korak dalje. 01.03.1998. prešao sam na Otvoreni radio koji je imao nacionalnu pokrivenost. Slušala me cijela hrvatska.Tamo sam stekao dodatno glazbeno znanje i u 7 godina (1998 – 2005) provedenih na mjestu glazbenog urednika i voditelja doživio vrhunac svoje karijere. Tamo sam bio praktički od prvoga dana i i sa ekipom nevjerojatnih entuzijasta glazbeno stvarao najslušaniji medij u zemlji. U mojim šihtama kada sam tamo puštao glazbu, vjerojatno me u svakom trenutku slušalo nekoliko stotina tisuća ljudi.  To je kao kada neki nogometaš ima želju jednoga dana igrati u nekom od najvećih klubova svijeta. Otvoreni radio je definitivno bio Real ili Barcelona. 

ZG radio

Istovremeno se oformio još jedan, ZG radi, pa sam tako od 2000. 2004. uređivao emisije, šihte i puštao glazbu na obadva radija. Zagrebački radio je bio nešto komercijalniji, s dozom domaćih probranih hitova, političkih, infotmativnih i spotrskih  emisija. Jedno vrijeme je čak i mladi Niko Kranjčar dolazio i vodio emisiju o dinamu. Bila je to era koja je nagovještavala novo digitalno doba.

Radio Deejay

U ljeto 2000. godine uz angažmana na otvorenom i Zg radiju,  pokrenuo sam  portal deejay.hr u sklopu kojega je nastalo niz manjih povezanih projekata poput Radija, Televizije, škole za Dj-e, organizacije partyja pod imenom Overloop itd.

Radio Deejay slovi tako kao prvi hrvatski internet radio. Krenuli smo u 06.09.2000. u Preradovićevoj u tadašnjem iskonovom internet centru KIC. Bila je to na neki način nemoguća misija. Pokrećem internet radio a u hrvatskoj gotovo da ne postoji prava ineternet veza. Spajalo se još putem 56 k modema a kvalitetno računalo je vjerojatno imao samo predsjednik Stipe Mesić. Ljude sam nagovarao da slušaju a veza im je svako malo pucala. Bio je to pionirski start, borba s vjetrenjačama i pogled prema budućnosti tehnologije koja je tek trebala saživjeti u punom smislu.

Od 2000- 2004. svirao sam na gotovo svim važnijim destinacijama i klubovima u hrvatskoj uključujući i MTV Valkana Beach sa renomiranim svjetskim imenima.

U sklopu vlastitog projekta Overloop, organizirao sam preko 80 partyja diljem hrvatske te ugostio sve najznačajnije domaće i neke strane Dj-e kao što su Marco Bailey, Umek, Valentino Kanzyani, Craig Walsh, Niels Van Gogh itd.

2. Imao si svoju emisiju na Otvorenom radiu?

Da, to je u stvari emisija koja je krenula još 1995. na Radio Martinu. Na Otvorenom radiju se nastavila i doživjela je sveukupno oko 400 emitiranja u eteru. U njoj sam uglavnom promovirao hrvatske producente i Dj-e te najnoviju klupsku glazbu i partyje. Bila je jedna od najslušanijih toga tipa u zemlji. U emisiji su gostovali skoro svi promotori i dj-i koji nešto znače na domaćoj sceni. Mnoga mlada imena svoje prve nastupe su imali upravo u emisiji Spacetime. Bili su tamo Petar Dundov, Mr. Dj Dario, Toxic, Fredy Bee, Go Cut, Ludvig, Mark Ash, Marc Graber, Loky Massa, D-Fence ( Ivica Petak ), Dechko ( Fabijan Jakopec ), Nikola Fuchkar, Marko Felinger, Saša Fishter, Ogi, Van Beat, Hot J, Omer, Sly, Patrick, Thommy , E- Base, Zero, H.I.V., Active, Cet, Carl Max, Badass, D-name, Huby, Krnja, Mary, Miss Sunshine, Pacco, Reno, Scortek, Shane 54, Green Parade, Tom Spoock, Cortex, Jeff, Nicole, Matko, Boru-T, Hrvoje Golubić, Ubik, Spinn, Luka Jakir, Ivan Komlinović, Rene aka Maker, Teo Harouda itd.
Jedna od emisija posebno mi je ostala u sjećanju jer sam ugostio svjetski poznatog Dj-a Pete Hellera iza kojeg stoji ogroman dance hit ”Big love”.

slika_56dgdgsd

Emisija Spacetime je među prvima u hrvatskoj promovirala mlade hrvatske producente elektronske glazbe na osnovu prikupljenjih materijala i natječaja. Bilo je to 2004. godine u zajedničkoj produkciji Otvorenog radija, Dancing Beara i Radija Deejay. Nekoliko mjeseci smo prikupljeli materijale koji su nam dolazili na radio, to smo preslušavali a na kraju izabrali 26 pjesama na duploj kompilaciji. Bio je to veliki poticaj za mnoge tada mlade autore.

3. Kako je došlo do ideje za web portal, kasnije za radio i TV?

Ideja je nastala kao rezerva za emitiranje radija legalnim putem. Naime, 1994. I 1997. u dva navrata sam imao piratski radio Dj u Zagrebu. Uzaludno sam pokušavao dobiti koncesiju pa sam prešao na online emitiranje i to u vrijeme kada je internet tek bio u povojima sa vrlo slabim protokom podataka i brzinama koje nisu bile dobre niti sa surfanje a posebno ne za radio streaming.

Uskoro je portal postao jedan od vodećih u regiji. Svaki dan smo objavljivali vijesti, imamo top listu, pokrenuli smo neke rubrike koje su kasnije postale standard na drugim portalima koji su nas doslovno kopirali. Ponosan sam na to što smo mnogima otvorili vidike i bili poticaj da krenu sa vlastitim sličnim portalima i stranicama.

4. Gdje se sve može slušati/gledati radio/TV DeeJay?

Radio i Televizija Deejay mogu se pratiti online putem interneta na našem portalu www.deejay.hr ali i na još nekim partnerskim portalima koji preuzimaju naš program. Tu prvenstveno mislim na naše partnere www.showbizzmagazin.hr

5. Koji su daljnji planovi za TV/radio?

Sigurno da je je cilj proširiti slušanost i gledanost na sve mreže, kafiće, klubove. Upravo smo u pregovorima sa nekoliko kablovskih koncesionara koji žele preuzeti naš program.

Ali, bliža budućnost je u internetu i možda jednog dana više neće biti važno da nekoga molimo za koncesiju i šaljemo silne dopise. Svaki televizor ili radio prijamnik u kućanstvu i automobilu imat će u sebi mogućnost slušanja i gledanja sadržaja putem interneta tako da se uz kvalitetan program iskreno ne bojim za budućnost svojih projekata.

Dj Akademija

6. Reci nam nešto o DJ akademiji, koliko dugo se time baviš i smatraš li da polaznici dobiju dobru edukaciju?

Dj Akademija je nastala 2005. u sklopu portala. Jako puno upita sam imao od znatiželjnika koji su izrazili želju da budu Dj-i te da nabave neku opremu. Kroz svo ono radijsko i dj iskustvo koje sam prošao, odlučio sam pokrenuti prvu hrvatsku školu za Dj-e. Do sada smo obrazovali više od 400 polaznika iz cijele zemlje te susjednih zemalja. Jedina smo takva škola u ovome dijelu Europe.

Dj Akademiju od samoga početka podržava Hrvatska glazbena unija te Grad Zagreb.

Osigurana je vrhunska profesionalna oprema. Surađujemo sa markama kao što su Denon, Pioneer i Technics. Polaznici imaju medijsku podršku naših vlastitih medija, Radija, Televizije i portala.

grupno

Neki imaju krivo mišljenje o Dj Akademiji jer smatraju da se nekoga ne može naučiti mixati i da to nije potrebno ili da ja nisam prava osoba za to. Od prvoga dana naglašavam, da mi ne učimo nekoga samo osnovama mixanja nego organiziramo druženje među istomišljenicima koji vole glazbu na jednom mjestu uz vrhunske predavače. Ja sam , bez pomoći prijatelja i ostalih predavača sve ovo sigurno nikada ne bih mogao organizirati na ovakav način. Ako netko želi biti dj i baviti se time, onda mu se mora omogućiti upoznavanje sa svim prednostima i manama kao i sa ljudima koji to već dugo rade. Dj Akademija je posrednik u svemu tome. Mi ukazujemo na razlike nastupa u nekom velikom klubu na partyju elektronske glazbe i nastupa komercijalne glazbene večeri u manjem klubu ili kafiću. Učimo kako prepoznati različite glazbene stilove, koliko pjesama i kojom kvalitetom ih snimiti na CD medij. Mi nikoga ne dižemo u nebesa niti smatramo da je odmah nakon završetka škole dobar Dj, mi samo otvaramo vrata prema svijetu glazbe i podrška smo u punom smislu sa omime što smo stvarali godinama prije a to su portal, radio, televizija, naši kontakti, poznanstva.. Zar nije to nešto što treba nekome novom tko se želi baviti tim poslom i tko želi negdje svirati?

lovrec22

Da bi netko bio kvalitetan Dj mora ispunjavati 3 najvažnija uvjeta. Mora imati široki izbor glazbe, od svega toga odabrati ono najbolje što misli da prolazi u pojedinim prilikama i na kraju najvažniji dio, dobro ukomponirati i odabrane pjesme pustiti pravilnim redosljedom. Dj Akademija je kao nogometni klub. Ima svoje trenere, taktiku, nudi puno pripremnih utakmica , promocije i treninga i na kraju oni najbolji ako se pokažu ,imaju priliku iz nekog malog kluba doći do onog najvećeg, do Reala, Barcelone..

Najbolji primjer za to su neki naši bivši polaznici poput Koste Rdmana ili Damira Puškara koji sviraju na Zrću, izdaju kompilacije, remixiraju i surađuju sa poznatim svjetskim facama kao što su Tiesto i Barbara Tucker. Ja sam sretan ako sam nekome od njih bar malo pomogao i pokazao im kako i na koji način trebaju raditi.

Kosta Radman, polaznik 2. generacije

kosta

O polaznicima sve ovisi. Mi smo samo tu da ih uputimo na najbolji mogući način, a uvijek se u svakom poslu može bolje. I mi kao organizatori i predavači učimo, primamo kritike i pokušavamo otkloniti nedostake i svaku novu generaciju učiniti boljom.

Jedini razlog zašto neki postojeći Dj može biti protiv Dj Akademije je ljubomora, zavist i vjerojatno strah od konkurencije.

7. Koliko često imaš polazničke grupe (Koliko polaznika bude u jednoj grupi…cca)?

Sve ovisi o broju prijava. U početku je to zamišljeno da radimo jednom godišnje ali u zadnjih 18 mjeseci odradili smo 4 generacije sa oko 100 polaznika što je jako puno i naporno.

U jednoj generaciji je 20-ak polaznika od čega je uvijek nekolicina onih kojima izlazimo u susret i pomažemo im . Do sada smo imali dosta osoba s poteškoćama, djece hrvatskih branitelja, onih slabijeg socijalnog stanja te osoba s invaliditetom.

Josip Ćurković - slobodna dalmacija

Iskreno sam se nadao odmoru na neko vrijeme ali konstantno ima novih zainteresiranih pa je u pripremi i 12. Generacija koja starta u travnju ove godine u klubu Fly bar.

8. Tko su predavači na DJ akademiji?

Predavači su poznati hrvatski Dj-i i producenti. Od prvoga dana je uz mene Dj Ludvig, Matija Lovrec, Fredy Bee , Tomislav Pavlić, Ivan Pavlinić ( Hot Jay ), bili su to još Nikola Fuchkar, Toxic, Blacksoul, Pero Fulhouse, Damir Cuculić, Fabijan Jakopec kao i bivši polaznici Damir Puškar iz 2. Generacije te Tomislav Sviben iz 8. Generacije. U suradnji sa Astralis timom imali smo u 2 navrata i vrlo kvalitetne strane Dj-e kao ekskluzivne goste. Predavali su Izraelac Yaniv i Njemac Gilbert Martini. Zanimljivo je da su polaznici 10. Generacije na ljetnoj turneji 2012. imali prilike svirati na Korčuli upravo sa Gilbertom, Ludvigom i Go Cut-om te još jednim velikanom, Jerry Roperom. Bilo je to neopisivo iskustvo kada su uživo mogli pokazati sve što su naučili na predavanjima pred svojim predavačima. Nitko od polaznika se tome nije nadao i to je za njih bio dodatni adrenalin.

predavaci

U 11. generaciji smo napravili suradnju sa ZAMP-om gdje je Tomislav Sokač informirao polaznike o prednostima legalnog nabavljanja glazbe, presnimavanja i Dj licenci. Izrazito sam ponosan da smo trojici naših polaznika sa invaliditetom,  uz našu molbu prema ZAMP-u, omogučili beplatne doživotne Dj licence. To su Niko Kovačević iz Velike Gorice (9.generacija), Loris Kotarski iz Poreča (11.generacija) i Tomislav Bošnjak iz zagreba (11.generacija). Nadam se da će im to dati dodatnu snagu i vjeru da mogu prebroditi sve svoje probleme i živodne nedaće.

9. Planovi za budućnost?

Želja mi je proširiti slušanost i gledanost radija i Televizije. Nadam se da ću uspjeti pridonijeti i legaliziranju posla kojim se bave Dj-i tj. da će se taj rad više cijeniti i priznati i na kraju dobiti na važnosti da se upisuje možda i u radnju knjžicu. Ne mislim to kroz Dj Akademiju , nego općenito za sve one koji rade ovaj posao, a nisu adekvatno plaćeni. Da bi se to postiglo, mora se napraviti reda i krenuti od ugostitelja koje se jednostavno mora prisiliti da Dj-e gledaju kao i sve druge radnike te da ih moraju prijaviti na kraće ili duže vrijeme ako žele da im netko pušta glazbu u klubu. Kada bi se to dogodilo, tada bi Dj-i imali bar neku sigurnost, redovita i sigurna primanja, a onda nikome nebi bio problem kupiti Dj licencu i izdvojiti novce za legalnu kupovinu glazbe i opreme. Tada bi se zatvorio krug koji je sada nepravedan i nepošten i vodi prema samo jednim vratima, prema izlazu.

Od Dj-a se danas traži da ispunjavaju sve zakonske obveze oko glazbe a ne daje im se nikakva sigurnost . Štite se ugostitelji, i ako Dj ima piratsku glazbu, završit će na sudu uz kaznenu prijavu dok ugostiteljima i vlasnicima lokala nitko neće prigovoriti zašto Dj-a nisu uredno prijavili i ponudili mu radno mjesto. Opet se vraćam na nogomet. Ako treneri mogu u jednoj sezoni uz valjan ugovor koji se raskida i zagarantirana primanja, promijeniti nekoliko klubova, zašto to na istom principu nebi mogli Dj-i ?
Državne institucije su sada na potezu a moj je zadak da ih u to probam uvjeriti kroz svoje projekte koje održavam na životu. Da li ću u tome uspjeti teško je reći, ali imam dobre namjere.

Također, ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju nadam se proširenju cijele ideje i priče i na ostale države. Želja mi je stvoriti priznati brand i medije koji će biti lideri u ovom poslu i dalje pomagati u edukaciji i promicanju urbane glazbene kulture.

10. Linkovi gdje se zainteresirani čitatelji mogu više informirati?

Najjednostavnije je do svih informacija doći putem naše dvije adrese:
www.deejay.hr i www.djakademija.hr

11. Poruka koju bi podjelio s čitateljima?

Važno je imati svoj cilj u životu. Uz prave prijatelje, pošten rad, iskrenost , optimizam i požrtvovnost, svaki san je dostižan.

jay-c22

QRCode