Školujem Dj-eve, invalidima i siromašnima upis je besplatan

16.12.2014.
Josip Ćurković, direktor i osnivač Dj Akademije za Slobodnu Dalmaciju otvoreno govori o jedinoj takvoj organiziranoj Dj školi u Hrvatskoj kroz koju je do sada prošao veliki broj polaznika.

U proteklih 10-ak godina, mnoštvo je video zapisa i novinskih članaka koji su u gotovo svim važnijim medijima popratili rad Dj Akademije.

Najnoviji se odnosi na tekst u novinskom izdanju Slobodne Dalmacije koji je izašao 16.12.2014. na cijelom području Hrvatske.

Objašnjeno je ukratko što je sve potrebno da bi netko bio dj te da su vrata svima otvorena bez obzira na imovinsko stanje ili bilo kakve tjelesne poteškoće.

Slobodna Dalmacija - 16.12.2014. Dj Akademija

Tekst u Slobdnoj Dalmaciji

U našoj su siromašnoj zemlji građani sve više željni i kruha i igara; jedan od rijetkih sretnika koji je, pak, udružio oboje jest Josip Ćurković, vlasnik jedine na ovim prostorima Europe – pazite sad – DJ akademije!

Iako zagrebačka Akademija koje je osnivač, direktor i vlasnik nije “nova žvaka”, nije mala stvar proslaviti jubilarnu desetu radnu godinu, tijekom kojih je obrazovano čak petnaest generacija polaznika, DJ-eva naime.Osim što je, dakle, lijepo da je u moru propalih poduzetničkih ideja jedna zaživjela, ohrabrujuća je i činjenica da je ljudima i dalje do pjesme i (uglavnom klupske) svirke; Ćurković je pak radostan što je tijekom desetljeća iza sebe regrutirao četiristotinjak DJ-eva, uglavnom mladih ljudi, među kojima je bio i poneki pedesetogodišnjak, u vrijeme studija koji traje dva mjeseca.Tijekom tih desetak termina odradi se ukupno oko pedeset sati, a uči se od povijesti glazbe do marketinga, te naravno tehničkih stvari vezanih uz aparaturu od vinila i gramofonskih ploča do najsuvremenijih softverskih sistema kakve rabe svjetske DJ-marke.
 

Nimalo nije nebitno reći i da je Ćurković u svom poduzetničkom djelovanju pokazao socijalnu osjetljivost, pa tako besplatno upisuje osobe s invaliditetom, odnosno socijalno ugrožene glazboljupce i djecu hrvatskih branitelja; u svakoj ih generaciji ima barem dvoje. Za ostale je cijena par tisuća kuna, s tim da im se nudi imogućnost potpisivanja ugovora o suradnji…- Mnogi su DJ-evi izišli iz ove akademije (koja nije visokoškolska ustanova!) postali residenti renomiranih klubova, a u pravilu organiziramo ljetne turneje gdje se uči “na terenu” – ne bez ponosa ističe Ćurković, koji troškove takvih obilazaka klubova po jadranskoj obali nastoji što više subvencionirati za svoje “đake”; tako je besplatno svima u izabranoj talent-grupi “sredio upad” i na Ultra Music Festival u Splitu…

Puno je Splićana

– Imamo puno polaznika iz Splita, a kako smo jedina DJ-akademija u regiji, dolaze na obuku i budući DJ-evi iz Slovenije, Srbije, Bosne i Makedonije. Inače u sklopu Akademije postoji i portal www.deejay.hr, radio DJ na internetu i specijalizirani TV-kanal kao i izdavačka kuća, sve u svrhu promoviranja elektroničke glazbe, najviše klupske, premda ima i drugih žanrova. Nema cajki – smije se naš sugovornik, nekoć urednik kultne emisije Space time, čak osam godina na Otvorenom radiju.

Predavanja se održavaju subotom po cijelo poslijepodne u Almeria baru (trenutno), napominje Ćurković, dok nas zanima je li Akademija iznjedrila, recimo, koju DJ-icu u toplessu, poput Nikki Bellucci.

– Ha ha, nije se zasad ni jedna profilirala kao takav marketinški proizvod, ali ima djevojaka i žena! Njih je manje, muško-ženski omjer je sedamdeset-trideset, rekao bih – procjenjuje “tata” jedine balkanske DJ-Akademije, posla budućnosti.

 
Oprema nije (pre)skupaZanimalo nas je koliko treba, osim obrazovanja, uložiti u nabavu opreme. Očekivali smo cifre s puno nula, ali…- Već za neke dvije tisuće kuna može se nabaviti osnovna oprema, a ako netko ima volje raditi i pokaže talent, lako vrati uloženo već u jednoj ljetnoj sezoni! Inače, i mi pri Akademiji dogovaramo gaže za one koji su pod ugovorom, tako da nema straha – kazuje Ćurković.
Predavači i poznati gosti Predavači su, dakako, DJ-evi, ‘dream-guest star’ je Rajko DujmićNa Akademiji predaje desetak DJ-eva, od toga je pet stalnih; najpoznatiji među njima su Matija LovrecDamir Ludvig, a imamo i povremena gostovanja ljudi iz glazbenog miljea, poput Zrinka Tutića, koji je polaznicima govorio o autorskim pravima, HGU-u i drugim stvarima koje imaju veze sa sektorom. Emilija Kokić, koja ima školu pjevanja, također je u planu, a doći će nam iz Izraela DJ Yaniv, i drugi. Kanim pozvati i Rajka Dujmića, ne samo zbog izuzetnog opusa kojeg je stvorio u hrvatskoj glazbi nego i stoga što je izrazio želju da netko od mladih DJ-eva napravi obradu njegovih pop-klasika; time je pokazao prilagodljivost u skladu s trendovima, što toplo pozdravljam – kazao je 42-godišnji Ćurković, koji – nije nebitno reći – i sam dj-ira na partyjima elektroničke glazbe pod umjetničkim imenom Jay-c.

Tekst napisala: Lenka Gospodnetić

Link na www.slobodnadalmacija.hr

 

QRCode