O nama

DJ AKADEMIJA

Prva je to hrvatska Dj škola pokrenuta 2005. koja je do sada obrazovala više od 600 polaznika u 20 generacija. Jedina je takva institucija u ovome dijelu Europe koja okuplja renomirane predavače za golemim iskustvom rada u klubovima i medijima poput Damira Ludviga (Astralis) Matije Lovreca ( TV Automagazin) , Ivana Pavlinića (Zabavni radio), Tomislava Svibena (deejay.hr) i Slavina Balena (Radio 101).

Direktor i pokretač cijelog projekta je Josip Ćurković, dugodišnji Dj, voditelj i glazbeni urednik koji je veći dio svoje karijere proveo i na Otvorenom radiju, a pokrenuo je između ostalog i portal www.deejay.hr te Radio i Televiziju Deejay.

Dj Akademija djeluje i humanitarno pa se tako krozu školu nesebično pruža mogučnost povoljnijeg upisa i pohađanja djeci hrvatskih branitelja kao i osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

Nastava traje 2 mjeseca i odvija se subotom poslijepodne, 13-18 sati a program podržavaju ured za kulturu grada Zagreba te Hrvatska glazbena unija.

Najveća prednost sustava leži u činjenici da i nakon završene nastave polaznici i dalje imaju promocije kroz nastupe u klubovima, ljetne turneje, predstvljanje u medijima i praktičnu nastavu na Radiju Deejay i Televiziiji Deejay koji su podrška cijelo prije, za vrijeme i nakon završetka Dj Akademije. Tu je i bookinga gencija kao i izdavačka kuća gdje se oni koje se odluče baviti i produkcijom mogu dodatno prezentirati i objaviti svoja izdanja.

Cilj  je potaknuti i afirmirati mlade zaljubljenike u glazbu na dodatni sadržaj i prenijeti im dio glazbene kulture. 

Dj Akademija senzibilizirana je s osobama s invaliditetom i posebnim potrebama te djecom hrvatskih branitelja kojima je omogućen povoljniji ili besplatan upis.

Akademija je zamišljena kao edukacija i upućivanje u glazbu svih koje interesira takav vid komunikacije u današnjoj tehnološkoj civilizaciji. Krovna glazbena institucija, Hrvatska glazbena unija, daje strukovno pokroviteljstvo Akademiji što je od velike važnosti za napredak cijelog projekta.

Po završetku Akademije svi polaznici s dobivenim priznanjem mogu se učlaniti u HGU, kao pridruženi članovi, do ispunjavanja uvjeta za redovno članstvo. Prepoznavši značaj ove Akademije, nadalje, Technics i Panasonic  kao i Pioneer Hrvatska poduprli su projekt donacijama vrhunskog tehnološkog instrumentarija koji omogućava polaznicima najsuvremeniju naobrazbu.

Prva generacija školovanih DJ-a iznjedrila se u proljetnom turnusu 2005. godine sa 68 polaznika. Tijekom ljeta organizirana je velika Tuborg Green DJ Academy turneja za najdarovitije polaznike spomenutog tečaja koji su nastupili diljem Hrvatske, promovirajući na taj način osim Akademije i Hrvatsku u turističkim okvirima. Nakon toga, svake iduće godine organizirani su nastupi tijekom ljeta a posjećeni su gotovo svam mjesta i gradovai na obali; Biograd, Makarska, Dubrovnik, Rijeka, Umag, Rovinj, Zadar, Pula, Šibenik, Novalja itd.

Dj Akademija je nastupala i na mnogim eventima kao što su Zagreb Auto show, Zagreb New year na Trgu bana Jelačića, Ultra Europe itd. 

Dj Akademiju podržavaju ured za kulturu grada Zagreba, zagrebačka županija te Hrvatska glazbena unija.

 

                                                             S kime smo surađivali ?

 

Grad Zagreb, Ministarstvo branitelja, Zagrebačka pivovara, Tuborg Green, Hrvatski Telekom, Iskon internet, Bavaria, Unique voda, Corona, Exportdrvo Technics, Provox audio, Denon, Pioneer, Hrvatska glazbena unija, Importanne centar, Zagrebački velesajam, Hrvatski auto festival, Buba beach bar Makarska, Boogie Jungle club Korčula, Revelin club Dubrovnik, Zagrebačka županija, HRT, NOVA TV, RTL, Jutarnji List, Večernji list, 24 sata…

 

                                                 PLAN I PROGRAM RADA DJ AKADEMIJE

   U nekoliko metodičkih jedinica u 10-ak termina objedinjeno je teorijsko i praktično znanje.

 • Povijest urbane i vinilske glazbe
 • Pojam suvremenog glazbenog izričaja
 • Izbor glazbe ovisno o mjestu i vremenu sviranja
 • Komunikacija s publikom kroz glazbu
 • Nastup u medijima (radio, TV, novine)
 • Organizacija i promocija vlastite klupske večeri
 • Glazba kao lijek – utjecaj glazbe na psihološki profil djece i mladih
 • Osnovna i vrste opreme za DJ-e

(spajanje i odabir opreme, održavanje)

 • Osnove mixanja na cd playerima
 • Štetnosti konzumiranja droga
 • Vrste , prednosti i mane pojedinih CD playera
 • Softwerski programi
 • Osnove mixanja na gramofonima
 • Vlastita promocija
 • Praktična nastava – nastup pred predavačima, ocjenjivanje
 • Organizacija glazbenih događanja
 • Glazbena produkcija
 • Legalan način posjedovanja i nabavljanja glazbe

                               

                                                       Dosadašnji rezultati

Do sada smo, od 2005. godine, obrazovali smo više od 600 DJ-a. Mnogi od njih imali su prilike raditi u velikim klubovima i na brojnim manifestacijama. Dio njih uspostavio je i suradnju u glazbenom smislu sa vrlo poznatim imenima na svjetskoj sceni te im je posao Dj.a postai i profesija .

Nakon naših predavanja, određeni broj polaznika upisao je novinarstvo ili slične smjerove u nastavku školovanja kako bi usavršili svoje stećeno znanje u području Radija. televizije, medija općenito i menađmenta. Najveća prednost našeg sustava predavanja leži u činjenici da i nakon završene nastave svaki polaznik ima i dalje  promociju kroz nastupe, ljetnu turneju, predstavljanje u medijima (Radio i TV Deejay) , na web portalu, podrška od strane predavača itd.

 

 

RADIO DEEJAY

je pokrenut 2000. godine s ciljem promicanja hrvatske elektronske glazbene kulture. Program prati iznimno jaku plesnu produkciju iz cijelog svijeta te domaća izdanja vezana za plesnu elektronsku scenu.

Upravo mi smo ti koji pravodobnim pristupom i organizacijom slušateljima i posjetiteljima dajemo mogućnost praćenja svih najnovijih svjetskih izdanja i zbivanja. U našem dosadašnjem radu napravili smo veliki iskorak prema budućnosti hrvatskih medija. Otvorili smo nove vidike komuniciranja te brzog i točnog praćenja aktualnih događaja. Cilj nam je biti središte takve glazbene kulture i poslovanja. S ponosom možemo naglasiti da smo 2005. god. pokrenuli smo prvu hrvatsku Deejay Akademiju, a uz to i televiziju, booking agenciju izdavačku kuću…

RADIO DEEJAY zamišljen je i kao institucija koja će konačno legalizirati poslovanje disco klubova te svima pružiti mogućnost prvenstveno kvalitetnog rada i odabira.

Radio Deejay je 2018. dobio dozvolu za digitalno emitiranje putem DAB+ platforme koja pokriva cijeli teritorij RH.

DEEJAY TELEVIZIJA

Deejay Televizija je prva Hrvatska glazbena televizija namijenjena urbanoj glazbenoj kulturi te je važan  čimbenik u daljnjoj edukaciji mladih ljudi ali i svih onih koji kroz glazbu, kulturu i zabavu imaju priliku promovirati se, obrazovati i na kraju naći posao te se i dalje baviti glazbom.

Kroz Deejay Televiziju pravodobno rezentiramo naš cijelokupni rad  koji pruža mogućnost mladima ali i svim ostalim zaljubljenicima u glazbu da pokažu svoja znanja. Uz naše kadrove koji dolaze iz vodećih medija, program donosi dimenziju hrvatskom televizijskom prostoru koja je prije svega edukativnog karaktera kao pomoć i podrška djeci , mladima i svima koji se žele baviti glazbom.
Cilj nam je prošiti dostupnost programa i na sve kafiće te adekvatne klubove u hrvatskoj gdje se odvijaju glazbeni programi.

Povijest

1994.

Radio Deejay piratski emitira program u eteru grada Zagreba

2000.

Portal deejay.hr službeno na webu. Pokrenuto emitiranje Radija Deejay na internetu

2002.

radiodeejay.hr dobiva priznanje časopisa “VIDI” za jednu od najboljih stranica u kategoriji

2004. 

Radio deejay dobiva 2. priznanje časopisa “VIDI” za jednu od najboljih stranica u kategoriji.
Radio Deejay u suradnji s Otvorenim radiom i Dancing Bearom objavio prvu Hrvatsku Cd        kompilaciju ” Spacetime ” za promociju mladih producenata na osnovu natječaja.

Radio Deejay emitirao program na zemaljskoj frekvenciji 90.3 i 101.8 MHz putem Radio Martina

2005.

Pokrenuta prva Hrvatska Dj Akademija koja je u prve 2 generacije brojala oko 70 polaznika u svakoj generaciji pod generalnim pokroviteljstvom ”Tuborg Green”.
Radio Deejay izdaje 2. cd kompilaciju ” The Fun starts here ” kojom promovira domaće producente elektronske glazbe.

2006.

Radio Deejay objavio 3. cd kompilaciju za promociju domaćih producenata elektronske glazbe ” Funtastic summer cd ”

2007.

Pokrenuta Deejay Televizija

2010.

Deejay Televizija emitirala eksperimentalni program na zemaljskoj frekvenciji putem TV 4 R.

2014.

Dj akademija sudjeluje u projektu ”Becksperience” zagrebačke pivovare. Posjetili smo klub Sky u Dubrovniku, Deep u Makarskoj , Makary u Šibeniku, Notorius u Umagu, Colloseum u Opatiji, Byblos u Poreču, Cocomo u Novalji i Santos na Rabu. Nastupali su SYMART polaznik 6. generacije Dj Akademije i Njemački Dj DUGGFRED.

2017.

Odrađena jubilarna 20. generacija Dj Akademije

2018. 

Nastup osnivača projekta deejay.hr Josipa Ćurkovića na festivalu ”Ultra Europe”.

Dj Akademija sudjeluje u projektu zagrebačke pivovare i ljetnoj turneji diljem hrvatske obale gdje nu nastupale 4 polaznice u 10-ak klubova.

Radio Deejay dobio dozvolu za emitiranje u DAB+ tehnologiji na prostoru gotovo cijele hrvatske.

2019. 

Sudjelovanje na projektima ”Ljeto na Savi”, ”Advent u Zagrebu” i ”Doček nove godine u Zagrebu” uz potporu ureda za kulturu grada Zagreba.

Sudjelovanje 3 bivša polaznika Dj Akademija na festivalu ”Ultra Europe”.

2020. 

Obilježavanje 15 godina Dj Akademije i 25. generacije polaznika.

Obilježavanje 20 godina od pokretanja Radija Deejay.