EU: Svi novi automobili moraju imati digitalni prijamnik

21.11.2018.
Zakon će osigurati da vozaći automobila imaju pristup prednostima digitalnog zemaljskog radija (DAB +) gdje god su u EU kupili novi automobil. Povećan izbor, dosljednija kvaliteta zvuka i poboljšane podatkovne usluge bit ce omogućeni milijunima vozača diljem Europske unije.

Radio Deejay dobio koncesiju za DAB+ !

Europski Parlament na plenarnoj je sjednici izglasao usvajanje novog zakona o europskim elektroničkim komunikacijama. Taj zakon, medu ostalime, propisuje da svi radijski prijamnici ugradeni u nove osobne automobile na podrucju Europske unije moraju imati mogucnost prijama i reprodukcije radijskih usluga putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Taj uvjet dodatak je svim analognim funkcionalnostima (AM ili FM) koje proizvođači žele uključiti, a državama članicama daje se i sloboda uvođenja mjera kojima se zahtijeva da i kucni radio prijemnik može primati digitalni signal.

Nakon odobrenja EU parlamenta, sljedeći koraci su formalno odobrenje Vijeca EU i objavljivanje u Službenom listu Europske unije čime zakon stupa na snagu. Očekuje se da ce ti koraci biti dovršeni pocetkom 2019. godine nakon cega ce ova pravila morati biti uvrštena u roku dvije godine u nacionalno zakonodavstvo, a svi novi radio uređaji za prodaju ili iznajmljivanje unutar EU trebaju biti u skladu s novim zakonom.

Slušaj Radio Deejay!

Pokretanje emitiranja u digitalnoj radiodifuziji ima za cilj popularizirati novu digitalnu radijsku platformu baziranu na DAB+ tehnologiji koja se vec naveliko koristi u drugim državama i tako Hrvatsku pridružiti većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio. Eksperimentalno odašiljanje u trajanju od godine dana poslužiti će i kao priprema za komercijalno uvodenje digitalnog radija i tehnološko testiranje.

U Hrvatskoj je testno emitiranje digitalnog radija na DAB+ platformi zapocelo 20. studenoga 2017. godine i to s odašiljaca Sljeme, Ivanšcica, Mirkovica i Ucka.

U Hrvatskoj će se u 2019. godini eksperimentalnog emitiranja podrucje pokrivanja povečati za 20% i obuhvaćati će Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku županiju, Primorsko-goransku županiju, Istarsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, dio Sisačko-moslavacke županije te dio Karlovačke županije i to s lokacija Sljeme, Ivanšcica, Belje, Ucka i Brac – Vidova gora.

Digitalni radio pruža mjesto i za veći broj programa. Obzirom da je FM spektar u većim gradovima popunjen, nema dostupnih novih frekvencija za nove sadržaje. Digitalnom platformom otvara se mjesto za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mjesto za proizvodnju novih sadržaja. To znaci da novi nakladnici mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeci nakladnici povecati slušanost time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasicnoj FM platformi te ujedno mogu proširiti svoj portfelj. U ovoj testnoj fazi prisutni su postojeci nakladnici s postojećim programima, ali kroz DAB+ dobivaju na dostupnosti, odnosno značajno im se povećava područje pokrivanja.

Slušatelji dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost veceg i jednostavnog izbora programa u jednakoj tehnickoj kakvoci i odredene dodatne usluge. Od tih dodatnih usluga istiću se prateće tekstualne i graficke usluge kao što su vijesti, prognoza vremena, reklame u grafickom obliku…

Izvor: mreza.bug.hr

QRCode