Samsung Galaxy Z Fold4

27.11.2022.
Od prvog trenutka kad u ruke uzmete Fold 4, jasno da je ovaj uređaj čvršći, stabilniji i elegantniji od prethodnika, ali i da nudi pregršt novih mogućnosti.

Kad je u rujnu 2019. godine Samsung izbacio prvi preklopni, fleksibilni telefon, Galaxy Z Fold, korisnici su bili pomalo zbunjeni. Telefon je predstavljao svojevrsnu revoluciju na tržištu i trebalo je vremena da pronađe svoje kupce.

No, tri godine kasnije, situacija se promijenila. Samsung je svoju posljednju inačicu, Galaxy Z Fold 4, predstavio u kolovozu i već od prvog dodira jasno je da je svako novo izdanje bolje od prethodnog.

Tako je od prvog trenutka kad u ruke uzmete Fold 4, jasno da je ovaj uređaj čvršći, stabilniji i elegantniji od prethodnika. U odnosu na Fold 3, razlike u izgledu su veoma suptilne – nešto je tanji kad se preklopi, vanjski je ekran veći, okvir je u razini s ekranom….

Iako, kad se preklopi, može djelovati nezgrapno jer je deblji od uobičajenih pametnih telefona, nije neugodan za držanje i korištenje. Zapravo, uhvatili smo se da većinu stvari tijekom testiranja odrađujemo na zatvorenom telefonu, zahvaljujući velikom prednjem AMOLED ekranu od 6,2 inča. Prava čarolija unutarnjeg, 7,6 inčnog OLED ekrana vidljiva je kad telefon koristite za konkretne poslovne zadatke ili pak uživate u gledanju omiljenih filmova i serija.

Pregib je i dalje tu, ali…

Ono što upada u oči u odnosu na prethodne verzije je “nestanak” kamere na velikom ekranu. “Selfie” kamera sad je skrivena ispod ekrana, što čini iskustvo čitanja ili gledanja sadržaja na velikom ekranu još boljim. Želite li ju aktivirati, dovoljno je uključiti aplikaciju Kamere.

Perfekcionisti bi mogli prigovoriti kako je pregib na ekranu i dalje vidljiv, iako su u Samsungu napravili preinake u šarkama pa je sklapanje i rasklapanje telefona ugodnije nego prije. Međutim, pregib je vidljiv i osjetljiv samo ako ga tražite. Fokusirate li se na sadržaj na ekranu, lako ćete ga zaboraviti. No, on je još uvijek tu. Uspije li Samsung u nekoj od budućih verzija “izbrisati” pregib, sigurno će pridobiti i najveće skeptike da razmisle o kupovini preklopnog telefona.

Pogotovo kad u obzir uzmu da se ispod tog preklopnog ekrana skriva Qualcommov čipset posljednje generacije, Snapdragon 8+ Gen 1, 12GB RAM-a i u našem slučaju 256GB prostora za pohranu. Sve to pokreće Android 12L (posebno osmišljen za preklopne telefone) sa Samsungovim ONE UI 4.1. Podržava 5G tehnologiju, dual SIM i eSIM, ali i WiFi 6E.

Samsung Galaxy Z Fold4 – 11 (Foto: Zimo)

Veliki ekrani ujedno znače i veću potrošnju baterije. U Samsungu potrudili i povećali kapacitet baterije (što se osjeti u radu), pa ovisno što radite, telefon može izdržati između 24 i 40 sati bez punjenja. Korištenje samo vanjskog ekrana, bez pretjeranog gledanja multimedije i korištenja kamere, daje do dva dana bez punjenja. Korištenje velikog ekrana i gledanje multimedije odnosno snimanje videa pak skraćuje vrijeme korištenja, na još uvijek impresivnih, 24 sata. Pozitivno je što uređaj podržava brzo punjenje, pa je dovoljno tek nešto više od sat vremena da ga napunite u potpunosti. Imajte samo na umu da Samsung ne isporučuje punjač s Foldom 4.

Snaga je u multitaskingu

Najveća se promjena može primijetiti prilikom korištenja samog uređaja. Dorađene su aplikacije, mogućnost korištenja više aplikacija istovremeno (multitasking), tu je i traka sa zadacima po uzoru na onu na računalima koja funkcionira izuzetno dobro jer omogućuje postavljanje često korištenih aplikacija i njihovo brzo otvaranje.

Korištenje dviju ili više aplikacija istovremeno, zaista podsjeća na rad na računalu (pogotovo kad se sam uređaj spoji na veliki ekran, kao što je televizor) i zaista odaje dojam da bismo mogli obavljati svakodnevne poslovne zadatke na ovakvom uređaju, bez potrebe za laptopom.

Povezivanje s Windowsima odrađuje se bez poteškoća, pogotovo nakon prvotnog povezivanja i dodatno olakšava rad. No, ako i ne koristite Windowse, sve možete odraditi na telefonu – od slanja i primanja mailova, pregledavanja i dorađivanja dokumenata, “skeniranja” fotografiranjem, pa do videokonferencija i prezentacije.

Nemamo neku posebnu aplikaciju koju bismo istaknuli. Sve su to dobro poznate Samsungove aplikacije uz dodatak Googleovih i Microsoftovih servisa. Sve ostalo je na korisnicima i njihovim željama i odabirima. 

Puna šaka kamera

Fold 4 dolazi s čak pet kamera – tri koje se nalaze na stražnjoj strani (50MP, 12MP ultraširoka i 10MP 3x telefoto kamera), 10MP selfie kamera koja se nalazi na prednjoj strani uređaja te 4MP selfie kamera ispod velikog ekrana.

Zapravo se radi o istim kamerama koje je moguće pronaći na S22+, a koje izvrsno rade svoj posao, bez obzira na to kakvo je osvjetljenje. Čak su i fotografije u mraku ispale dobre. Još su bolje ako možete uređaj držati nepomično (ili staviti na neku podlogu), jer se bilo kakav drhtaj na fotografiji bilježi kao zamućenje. No, čak i ako ne uspijete od prve napraviti “savršenu” fotografiju, Samsung ima prilično dobru aplikaciju za obradu fotografija koja čini “čuda” kad treba ispraviti korisničke pogreške. Primjerice, briše i nepoželjne prolaznike s fotografije.

Selfie kamera ispod velikog ekrana nije ništa posebno, odrađuje posao, ali nemojte očekivati fenomenalne fotografije kao s glavnom kamerom. S druge strane selfie kamera na vanjskoj strani uređaja bolja je nego što smo očekivali. Bez obzira radite li selfie na kojoj je jedna osoba ili grupa, fotografija će ispasti izvrsna. Naš je savjet da, ako je ikako moguće, uređaj stavite na neku ravnu površinu prilikom fotografiranja selfija i uključite “tajmer” jer, zbog svoje veličine, uređaj je malo nezgodan za držanje u položaju za grupni selfie.

Samsung Galaxy Z Fold4 – 8 (Foto: Zimo)

No, ukupno gledano, nećete biti nezadovoljni kamerama koje nudi Fold 4. Pogotovo ako si uzmete dovoljno vremena da se upoznate sa svim opcijama i mogućnostima i koristite ih ovisno o situaciji u kojoj snimate. 

Skoro pa savršeno

Mogli bismo reći da je Samsung na pravom putu da jedan od budućih Foldova bude savršeni preklopni telefon. No, još ima prostora za poboljšanje. Činjenica da je nešto deblji kad je preklopljen, pregib koji je još uvijek vidljiv i baterija za koju smo uvjereni da može biti još mrvicu bolja, samo su neke od sitnica koje bismo mogli istaknuti. 

Međutim, treba istaknuti i sve ono dobro, a što smo naveli u recenziji. Ako tražite uređaj koji će vam na putovanjima zamijeniti laptop i tablet, a istovremeno omogućiti da uvijek budete dostupni na telefon, onda je Fold4 uređaj koji biste trebali uzeti u obzir. Jedini veći minus mu je cijena, ali s obzirom na to da zapravo plaćate dva uređaja (telefon i tablet), možda ona i nije baš tako visoka. 

Izvor: https://zimo.dnevnik.hr/

QRCode