Objavljen Aviciijev posthumni album „TIM“

06.06.2019.
„TIM“ je kolekcija 12 pjesama koje je Avicii skoro u potpunosti dovršio prije prerane i tragične smrti, nakon čega su na inicijativu njegove obitelji album priveli kraju njegovi najbliži suradnici.

Tim Bergling, poznatiji kao Avicii, bio je puno više od glazbenog producenta i DJ-a. Kroz njegove veličanstvene pjesme milijunima je bio prijatelj i suputnik u usponima i padovima. Nakon što je prije tri godine odlučio kako više neće nastupati na turnejama, u dirljivom je pismu obožavateljima poručio da će nastaviti stvarati pjesme s kojima se svatko može poistovjetiti. Upravo se takve pjesme nalaze na njegovom posthumnom albumu „TIM“.

 Album je najavljen singlom „SOS“, koji je otpjevao Aloe Blacc, poznat kao vokal Aviciijevog hita „Wake Me Up“.

 Navedena pjesma je u mjesec dana prikupila više od 250 milijuna streamova te je objavljena i na Aviciijevom YouTube kanalu, zajedno s dirljivim Fan Memories videom koji sadrži poruke njegovih obožavatelja iz čitavog svijeta. Pjesma je i u Hrvatskoj po broju radijskog emitiranja dosegnula #5 Airplay Radio Charta, a nalazi se i u Top 20 dnevno najslušanijih pjesama na Deezeru.

Uz objavu albuma, danas je kao novi singl predstavljena i pjesma „Heaven“, koju su zajedno napisali i snimili Tim i Chris Martin, još 2014. godine, a čiju produkciju je ovaj talentirani EDM producent dovršio 2016. godine. Također, jedna od prethodno dovršenih pjesama je i „Heart Upon My Sleeve“ ft. Imagine Dragons, za koju je posthumno jedino izmijenjen samo posljednji stih.

I preostale pjesme bile su dovršene gotovo u potpunosti, a finalni oblik dao im je produkcijski tim s kojim je Avicii intenzivno surađivao kroz čitavu svoju karijeru. Kako je vodio bilješke o pjesmama, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark, Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Carl Falk, Joakim Berg i Joe Janiak slijedili su ideje koje je ostavio iza sebe, vodeći se i njegovom vizijom glazbe koju su dobro poznavali.

Osim objave albuma, kako bi se odala počast Aviciijevoj glazbi, na nekoliko svjetskih lokacija postavljene su i specifične instalacije „Cube“, unutar kojih je obožavateljima omogućeno da aktiviranjem ekrana osjetljivog na dodir poslušaju isječak jedne od pjesama s novog albuma, pri čemu se automatski aktivira i povezuje ta ista instalacija na drugom dijelu svijeta. Fanovi na različitim lokacijama tako se mogu povezati i zajedno slušati istu pjesmu. Spomenute su instalacije postavljene u šest gradova; to su Sydney, Tokyo, Stockholm, London, New York i Sao Paulo.

Album „Tim“ od danas je dostupan diljem svijeta, a svi ostvareni prihodi bit će donirani Tim Bergling Zakladi koju je pokrenula glazbenikova obitelj i koja se usredotočuje na pružanje potpore u području mentalnog zdravlja te očuvanje okoliša, tema koje su Aviciiju bile od velike važnosti. 

„TIM“ – popis pjesama:

 1. „Peace Of Mind“ (feat. Vargas & Lagola)
 2. „Heaven“ (feat. Chris Martin)
 3. „S.O.S“ (feat. Aloe Blacc)
 4. „Tough Love“ (feat. Agnes, Vargas & Lagola)
 5. „Bad Reputation“ (feat. Joe Janiak)
 6. „Ain’t A Thing“ (feat. Bonn)
 7. „Hold The Line“ (feat. A R I Z O N A)
 8. „Freak“ (feat. Bonn)
 9. „Excuse Me Mr Sir“ (feat. Vargas & Lagola)
 10. „Heart Upon My Sleeve“ (feat. Imagine Dragons)
 11. „Never Leave Me“ (feat. Joe Janiak)
 12. „Fades Away“ (feat. Noonie Bao)

 

QRCode